سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران سه شنبه در برنامه گفت وگوی ویژه خبری به صورت مستقیم از نیویورک طی سخنانی درباره پیام سخنرانی حسن روحانی در هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت: این سخنرانی به نوعی مانیفست سیاست خارجی ما در زمان حاضر و نحوه برخورد ما با مسائل جهانی و رویکردهای ایران بود.
معاون سیاسی وزیر خارجه با اشاره به مخالفت کنونی جهان با روند یکجانبه گرایی اضافه کرد: سیاست های آمریکا توسط روحانی به چالش کشیده شد و روحانی بیان منطق جمهوری اسلامی ایران در برخورد با سیاست ترامپ را بیان کرد. شاید لازم بود به صورت کامل و جامع پاسخ ادعاهای ترامپ و درخواست های ایشان برای مذاکره با ایران که از موضع منافقانه و اهداف غیرمذاکراتی صورت می گیرد، داده شد.
این دیپلمات ارشد کشورمان بیان کرد: روحانی چهره واقعی ترامپ را افشا کرد و اینکه کسی که به تعهدات خود پایبند نیست نمی تواند مورد اعتماد باشد و اگر آمریکا در گفتگو صداقت دارد باید در پایبندی به تعهدات خود این را ثابت کند.
عراقچی اضافه کرد: دولت فعلی آمریکا به هیچ وجه ظرفیت گفتگو کردن ندارد. ترامپ در چند ساعت گذشته مواضع متناقضی را اتخاذ می کند. صبح توئیت می زند و دو ساعت قبل در مجمع عمومی نظری متفاوت را بیان می کند.
معاون سیاسی وزیر خارجه اظهار داشت: رئیس جمهور کشورمان در سخنرانی خود باید پاسخ ترامپ با منطق لازم داده میشد و دنیا و مردم ما میفهمیدند منطق ایران استوار سیاسی است و براساس اصول و قواعد صحبت میکند و کسی که به هیچ قاعدهای پایبند نیست ایران طرف مذاکره با چنین فردی نمیتواند قرار گیرد. ایران اهل منطق و گفت: وگو است.
وی بیان کرد: رئیس جمهور انتقاد شدیدی از کشورهای غربی کردند که عوامل تروریستی را در کشورهای خود جا دادند. روز گذشته شورای امنیت موضع محکمی را در خصوص حمله تروریستی شهر اهواز گرفت و آن را محکوم و با دولت و مردم ایران همدردی کرد و این در اثر تلاشها و تماسهایی بود که در نیویورک انجام شد.
عراقچی با بیان اینکه علیرغم اینکه رئیس کنونی شورای امنیت آمریکاست، اخباری داریم ترامپ میخواهد جلسهای را تشکیل دهد و بعدا موضوع آن را تغییر دادند و امکان حضور ایران را حذف کردند براساس اخباری که داریم در جلسه فردا اکثر کشورهای عضو شورا و به ویژه اروپاییها از برجام و لزوم پایبندی ایران دفاع کنند و جلسه فردا برخلاف خواست ترامپ تبدیل خواهد شد.
معاون وزیر خارجه گفت: من تا الان ندیده بودند که یک رئیس جمهور کشور مورد خنده حضار قرار گیرند
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره نشست فردای شورای امنیت بیان کرد: ارزیابی من این است که جلسه فردا به انزوای بیشتر آمریکا تبدیل خواهد شد. آمریکا دو سه بار تلاش کرد موضوع ایران را به شورای امنیت بکشاند، ولی هر بار بقیه اعضا ممانعت کردند و هر جلسات به جلسات حمایت از ایران تبدیل شد.
وی گفت: مطمئنم جلسه فردا نیز چنین خواهد شد. بعد که بررسی کردند دیدند خطرناک است و ایران میتواند آنها را به چالش بکشد بعد موضوع را عدم اشاعه تبدیل کردند و با استفاده از ابزارهای آیین نامهای شورای امنیت جلسه را گذاشتند که کشورهای غیر عضو شورای امنیت نتوانند شکل گیرند. البته ما تدارکاتی را دیده ایم و آقای روحانی در محل دیگری بعد از این جلسه مواضع ایران را اعلام خواهد کرد.
معاون سیاسی وزیر خارجه در مقایسه بین سخنرانی دونالد ترامپ و روحانی نیز گفت: همه کسانی که هر دو سخنرانی را دیدند میتوانند یک مقایسه را انجام دهند که ادبیات سخنرانی ترامپ غیرمتعارف و بی ادبانه و سخنرانی دوم با ادبیات منطقی بود.
عراقچی افزود: اینکه ایشان در ابتدای صحبتش گفت: دستاوردهای دولت من در دو سال گذشته بیشتر از هر رئیس جمهور آمریکا بود که به جوک شبیه است و همه خندیدند و این بی سابقه است که رئیس جمهوری این چنین مضحکه شود.
به گزارش فارس، وی در ادامه گفت: آقای ترامپ در بین همه کشورها حتی بین متحدان خود در صحبتهای خصوصی و عمومی به عنوان کسی که قابل اتکا، قابل پیش بینی نیست شناخته میشود حتی از کشورهای متحد آن این را میشنویم که بر تعهداتش پایبند نیست. توئیتهای ایشان مضحکه عام و خاص شده البته رئیس جمهور مردم آمریکاست و ما در این زمینه قضاوتی نمیکنیم، ولی در عرصه بین المللی چنین نگاهی وجود دارد.
عراقچی با بیان اینکه هیچ کشوری رغبت ندارد با چنین فرد و دولتی وارد مذاکره شود، اظهار داشت: هم ایشان هم وزیر خارجه و هم دولتش مواضع متناقضی داشته اند. در شرایط فعلی مردم ما توجه دارند که هیچ انگیزهای برای مذاکره با آمریکا نداریم، باب لجبازی نیست بلکه براساس منطق استواری است نمیتوانیم با کسی که به تعهدات پایبند نیست وارد مذاکره شویم.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: اگر دولت آمریکا مایل است به سازوکارهای چندجانبه برگردد راه باز است و اگر برای بازگشت آمریکا به برجام تمایلی باشد این بار است که ایران شروطی را دارد و دولت آمریکا باید تضمینهایی بدهد و به ابعاد برجام پایبند باشد و تضمین دهد که این پایبندی را ادامه دهد و اینگونه نباشد که این فضای بی اعتمادی را داشته باشد.
وی گفت: اگر تمایلی برای تعامل است مسیر برای تعامل باز است برگشت آمریکا به آسانی گذشته نخواهد بود و باید با شرایطی باشد که ایران معین میکند البته هنوز دولت آمریکا به این عقلانیت و باور نرسیده که به مسیر تعامل بازگردد.
معاون وزیر خارجه درباره سخنرانی فردای روحانی نیز گفت: سخنرانی فردا در پاسخ به جلسهای آمریکا در شورای امنیت است و حتما سخنانی گفته میشود که نیاز به پاسخگویی دارد و روحانی آمادگی دارد و ما در قالب یک کنفرانس مطبوعاتی این را برگزار خواهیم کرد.
عراقچی تصریح کرد: امر مضحکی است که کشوری که قطعنامه شورای امنیت را قبول کرده و الان نقض کرده و از آن خارج شده میخواهد کشوری که به قطعنامه پایبند بوده را بیاورد و برخورد کند. احتمال زیاد میدهیم کشورهای دیگر مواضع جدی و روشن علیه صحبتهای ترامپ خواهند داشت، ولی آقای روحانی آمادگی داریم که وارد صحنه شویم و پاسخ این انتقادها را بدهند.
وی درباره نشست دیشب وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۴ نیز گفت: جلسه دیشب گام بزرگ رو به جلو بود. در این جلسه تعهدات سیاسی مورد تأکید قرار گرفت به تعهدات گذشته رجوع شد و راه حلهای عملیاتی که توسط کارشناسان ایران و ۱+۴ در دو سه ماه گذشته بحثهای مفصل شده بود ایدههایی پیدا شده و سازوکارهایی برای پرداختهای مالی ایران پیدا شده که وزرای خارجه اینها را بررسی و به کارشناسان ماموریت دادند این سازوکارها را نهایی و مستقر کنند. امیدواریم قبل از تحریمهای آمریکا در ۱۴ آبان بخشی از این سازوکارها مستقر شود و به سازوکارهای ویژه هم اشاره شده است.
معاون سیاسی وزیر خارجه ادامه داد: کشوری که بیرون از اروپا خریدار نفت ایران است میتوان از این مسیر استفاده کند و تا وقتی نهایی نشود جزییات آن بیان نمیشود. دولت آمریکا در چند ماهه گذشته تلاش کرد جلوی این را بگیرد و هیأتهایی را به کشورهای مختلف فرستادند و سنگ اندازی کردند و امیدواریم تا قبل از نیمه آبان بخشی از این سازوکارها مستقر و بعد بقیه سازوکارها مستقر شود.
وی گفت: نشست دیشب یک برد سیاسی برای ایران و یک انزوای سیاسی برای آمریکا بود. هزینه سیاسی که الان ۱+۴ پرداخت میکنند و سرمایه گذاری سیاسی میکنند برای ما قابل توجه است، ولی این اراده سیاسی باید عملیاتی شود. مهمترین موردی که شب گذشته حاصل شد بحث سازوکار ویژه مالی بود که تأکید شد که کارشناسان برقرار کنند.
به گزارش فارس، معاون سیاسی وزیر خارجه ادامه داد: اینکه این کشورها در بیانیه اذعان کردند که بدون خواستههای ایران برجام نمیتواند ادامه یابد در بیانیه دیشب آمد و اینکه برجام را حفظ کنند به صراحت گفتند.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا ۱+۴ دنبال مشروعیت زدایی از تحریمهای آمریکاست یا دور زدن این تحریمها ادامه داد: مشروعیت زدایی که اتفاق افتاده و این کشورها با اقدام خود برای مقابله با تحریمهای آمریکا میگویند ما مشروعیتی برای این تحریمها قائل نیستیم و دوم اینکه راه حلهایی پیدا میکنند که این تحریمها را کنار بزنند.
وی عنوان کرد: بحث دور زدن و کارهای غیرقانونی نیست بلکه یافتن مکانیسمها و کانالهای بانکی است که آمریکا نتواند مانع آن شود. در مذاکره با اروپا با ظرائف فنی آشنا شدیم. دوستان در صنعت و معدن، بانکی مرکزی، کشتیرانی و ... همه هستند تا بتوانیم کانالهای بانکی را برقرار کنیم. اگر بحث بانکی درست شود خیلی از بحثهای نفتی هم درست خواهد شد.
عراقچی افزود: مهمترین اولویت ما سازوکارهای مالی و بانکی است و اگر مستقر شوند انشالله قدمهای بعدی را برخواهیم داشت.
وی گفت: ایران امید خود را به این مذاکرات نبسته است، ولی به عنوان دیپلماتها مامور هستیم که از این مذاکرات اگر میتوانیم راهی را باز کنیم، امید دولت به توانمندیهای داخلی است و ما به عنوان دیپلمات موظفیم راه حلهای عملیاتی را که به نفع کشور باشد باز کنیم، با گروه ۱+۴ خوب پیش رفتیم، ولی کند بوده و کندتر از انتظارات ما این مسیرها باز میشود.
معاون سیاسی وزیر خارجه بیان کرد: علت کند بودن این است که اولا پیچیدگی مالی و اروپا به قدری زیاد است که کار را کند کرده است. کار سختتر از آن بود که اروپاییها فکر میکردند و از آن طرف فشار آمریکا نیز بیشتر از آن بود و آمریکا با کمک رژیم صهیونیستی و عربستان و نوچهها در تلاشند راههای اقتصادی ایران را ببندند. ما با کمک اروپا و چین به دنبال این هستیم که این معبرها را باز کنیم، البته کار آسانی نیست و پیچیدگیهای خود را دارد. اگر نشد نهایتا اتکای کشور به ظرفیتهای داخلی خود است.
عراقچی بیان کرد: توانمندیهای ما در شکلی است که این چالش اخیر که آمریکا ایجاد کردند به خاطر اینکه احساس کردند در برجام ضرر کردند، از این عبور خواهیم کرد.
وی افزود: جنگی که آمریکا شروع کرده جنگ نظامی نخواهد بود، ولی جنگ اقتصادی وجود دارد و سعی میکنند به ما تحمیل کنند و ما با آنها مقابله میکنیم. ما جنگ اقتصادی روانی را نادیده نگیریم و مردم باید در داخل کشور مراقب باشند تحت تاثیر بازی روانی آمریکا قرار نگیرند.
معاون سیاسی وزیر خارجه درباره اینکه اروپا تا چه زمانی پای این خواهند ایستاد؟ عنوان کرد: ما امید به اینکه آنها پای قضیه بایستند نداریم دولت سیاستهای خود را با امید و اتکا به مردم دنبال کند. در هم تنیدگی اقتصاد اروپا و آمریکا از یک طرف و سیستم تصمیم گیری در اروپا هم مانع دیگری است که کار را سختتر میکند و اروپاییها معتقدند در استانداردهای اروپایی سریعتر عمل میکنند البته برای ما زمان کوتاه و حیاتی است.
این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: اگر چین و روسیه نتوانند کاری کنند سناریوهایی را در نظر گرفته ایم و مطابق با نحوه عملکرد طرف مقابل حرکت میکنیم اگر به سمت نقض بروند ایران هم چنین میکند و اگر به سمت همکاری بیایند ایران نیز چنین خواهد کرد.
منبع:فارس
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024